هایما S7 توربو ؛ محصول جدید ایران خودرو
هایما شرکتی است که اوایل دهه 90 میلادی برای مونتاژ خودروهای مزدا در چین شکل گرفت. نام اولیه این شرکت Hainan Mazda Motor بود که بعدها با حروف ابتدایی Hainan و Mazda نامش به هایما تغییر کرد. همانطور که از نامش پیداست، این شرکت در آن زمان دو سهامدار اصلی داشت: یکی خود مزدا و دیگری استانداری شهر هاینان. اما سال 2006 شرکت دولتی FAW Group ، که FAW Car یکی از سه زیرمجموعه اصلی آن است، موفق به خریداری تمام سهام مزدا در هایما شد. از آن سال تا به امروز، Haima در کنار برند Besturn دو زیرمجموعه اصلی فاو در بازار چین هستند و جالبتر اینکه اکثر خودروهای هردوی این برندها از پلتفرمهای مزدا بهره میبرند. این روزها مشاوران مزدا، همکاری نزدیکی با هر دو برند دارند.
هماکنون 49% سهام هایما در اختیار فاو، 49% دیگر در تملک خودروسازی هاینان و مابقی نیز سهم استانداردی هاینان است. شباهت لوگوی هایما با مزدا اتفاقی نیست. لوگوی هایما، در همان زمانی طراحی شد که مزدا سهامدار اصلیاش بود. البته مشخص نیست چرا بعد از رفتن مزدا، نه خود هایما علاقهای به تغییر آن داشت و نه فاو.
Haima 7 اولین شاسیبلند این کمپانی بود که سال 2010 با پلتفرم Mazda Tribute ساخته شد و جالبتر اینکه خود ژاپنیها تریبیوت را با پلتفرم ارتقایافته Ford Escape ساخته بودند. اما نسخهای که هماکنون در ایران خودرو به فروش میرسد مربوط به اولین فیسلیفت آن است که اوایل 2013 در نمایشگاه شانگهای رونمایی و سپس از پاییز همان سال نیز راهی بازار چین شد. در این فیسلیفت هم ظاهر و هم باطن خودرو به کلی تغییر کرده بود.
در فیسلیفت 2013 چراغهای جلو و عقب، جلوپنجره، سپرها و داشبورد همگی جدید بودند و به همین دلیل هایما نامش را از 7 به S7 تغییر داد. S7 که هماکنون در ایران با قیمتی مابین 72 تا 79 میلیون تومان فروخته میشود در چین قیمتی معادل 50 تا 70 میلیون تومان دارد.
S7 به مدت 2 سال هیچ تغییری نداشت تا اینکه در 2015 نوبت دومین فیسلیفت آن رسید. در این فیسلیفت هم سپرها بهروز شد و هم اینکه هایما خطوط جلوپنجره را از افقی به عمودی تبدیل کرد. اما مهمترین ویژگی این فیسلیفت چیز دیگری بود؛ در این فیسلیفت هایما برای نخستینبار از پیشرانه توربوشارژ برای S7 استفاده کرد؛ پیشرانهای که توربوی آنرا میتسوبیشی و سیستم انژکتورهای الکترونیکی آنرا نیز بوش ساخته است.
درحالیکه S7 با گیربکسهای 5 سرعته دستی (ساخت آلمان) یا 5 سرعته اتومات (ساخت کره) عرضه میشوند اما S7 توربو را میتوان علاوهبر ایندو با گیربکس 6 سرعته اتومات نیز سفارش داد که آن هم ساخت کره است. اگر بیشتر به جزئیات S7 توربو دقت کنیم، میبینیم که باربند، پدالها و رینگهایش نیز متفاوت با S7 دو لیتری است. مجددا یادآوری میکنیم که این فیسلیفت مختص مدل توربوست و پیشرانه 2.0 لیتری S7 را نمیتوان با این ظاهر سفارش داد مگر آنکه ایران خودرو برنامههای دیگری داشته باشد!
هایما S7 توربو در بازار چین همان امکانات S7 معمولی را دارد و حتی قیمت آن هم نزدیک به مدل 2.0 لیتریاش است. در ایران نیز شاید قیمتش در بیشترین حالت چیزی حدود 10 میلیون تومان گرانتر از نسخههای فعلی باشد. در اینصورت S7 توربو رقیب تازهای برای جک S5 خواهد بود.