چرا باید نماز بخوانیم؟ حکمت نماز (2)
اولاً نماز، تشکر از خداست و خداوند، نماز را وسیله سپاسگزاری از خود قرار داده است، همچنان که وقتی به پیامبر اکرم صلوات الله علیه و آله، فاطمه سلام الله علیها (کوثر) را هدیه میکند میفرماید: فَصلّ (پس نماز بخوان).
دوم اینکه نماز، نیاز روح است و همانطور که جسم ما به غذا و تقویت و شستشو نیاز دارد روح نیز چنین نیازهایی دارد که با نماز تأمین میشود.
سوم اینکه قبولی همه کارهای خوب ما وابسته به نماز است و اعمال نیک ما به واسطه نماز، رسیدگی، توجه پذیرفته میشود.
و چهارم اینکه، نماز درمان و داروی بسیاری از بیماریهای روحی و ضعفهای شخصیتی انسان (همچون تکبر) است.
و اما ادامه:
5_ تأکید فراوان:
حتی اگر من و شما هیچ اثر و حکمتی از نماز ندانیم آیا این همه تأکید، جای تأمل ندارد؟ وقتی میبینیم توجه و تأکید همه پیامبران، معصومین علیهمالسلام و اولیاء الهی به نماز بسیار فراوان است آیا انسان را به اندیشه و فکر وا نمیدارد. دقت کنید که در عالم تکوین، هر چه بیشتر نیاز بوده است فراوانتر در اختیار گذاشته شده است. به عنوان نمونه: انسان برای تنفس به هوا نیاز دارد بنابراین هوا در اوج فراوانی در اختیار است و یا آب که نیاز جدی انسان است بسیار فراوان است تا آنجا که زمین را کره آب خواندهاند. اکنون توجه کنید که فراوانی تأکید به نماز (در عالم تشریع) نیز، حکایت از شدت نیاز انسان به نماز میکند.
6_ قرار گرفتن در جمع بهترینها
خداوند مهربان، در قرآن از هر گروهی که خوب و ممتاز هستند سخن میگوید، به این اشاره میکند که اینها نماز به پا میدارند. به عنوان نمونه او در توصیف صفات متقین، صالحین، مؤمنین و نیکوکاران و بهشتیان پیوسته اعلام میکند که اینها اهل نماز هستند. وقتی من و شما مقابل پروردگارمان به نماز میایستیم در حقیقت خود را در صف خوبان این عالم قرار دادهایم.
7_ خارج شدن از صف بدترینها
در نقطه مقابل، پروردگار توانا و حکیم ما، هرگاه از جهنمیان، سخن میگوید بلافاصله به این اشاره میکند که اینها نماز نمیخواندند و شاید یکی از تأمل برانگیزترین این اشارات، سورهٔ مدثر باشد که خداوند در آن، بیان میکند که وقتی بهشتیها از دوزخیان، سؤال میکنند که چه چیز شما را جهنمی کرد و چه باعث شد که کارتان به اینجا بکشد چهار علت را میگویند و اوّلین آن این است که ما نماز نمیخواندیم: قالوا لَم نَکُ مِنَ المُصلّین: ما نماز نمیخواندیم؛ همچون برخی که امروز میگویند دلت پاک باشد، نماز نخواندی مانعی نیست!!
8_ توجه به پیامدها و برکات نماز
پروردگار مهربان ما برای آنکه، ما را به آنچه که نیاز و ضرورت جسم و روح ما و عامل سعادت و رستگاریمان است ترغیب کند در این تکلیف الهی، آثار بسیار فوقالعادهای قرار داده است که:
- برکت؛
- عزت؛
- آرامش؛
- و یاری خدا؛
- و جلب رحمت خداوند
تنها نمونهای از آنهاست. نماز به سرمایه، عمر و همهٔ زندگی انسان برکت میدهد، باعث عزّت انسان میشود و سبب یاری خدا میگردد و به روح و روان انسان آرامش را هدیه میدهد.