داشتن یک لثه سالم با انجام 7 روش
بیماری لثه میتواند منجر به نابودی دندان شود اما خوشبختانه راههای زیادی برای جلوگیری از این وضعیت وجود دارد. این مقاله به بررسی راههایی جهت حفظ لثه سالم و برخی از توصیههای رژیم غذایی جهت پیدایش این امر خواهد پرداخت.
معرفی 7 روش جهت حفظ لثه سالم
انجام اقدامات قید شده زیر به مراقبت از دندانها و لثهها کمک کرده و باعث جلوگیری از بیماری لثه میگردند.
√ مورد اول؛ مسواک زدن دندانها به طور مرتب: به طور کلی، مسواک زدن دندانها به داشتن دهان و لثه سالم کمک میکند. انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) به افراد توصیه میکند که جهت حفظ لثه سالم، دستورالعملهای زیر را دنبال کنند:
- مسواک زدن دندانها حداقل دو بار در روز توسط مسواکی نرم و خمیردندان حاوی فلوراید
- تعویض کردن مسواکها هر 3 تا 4 ماه یک بار
- شستن دندانها به آرامی
- حرکت دادن مناسب مسواک روی دندانها
√ مورد دوم؛ استفاده از خمیردندان مناسب: خمیردندانهای مختلفی در بازار و فروشگاهها وجود دارد اما نکته قابل توجه در انتخاب یک خمیردندان مناسب، وجود فلوراید در آن و مهر تایید استاندارد بر روی محصول است.
√ مورد سوم؛ استفاده از نخ دندان به صورت روزانه: بسیاری افراد از استفاده نخ دندان به صورت روزانه اجتناب میورزند و آن را پشت گوش میاندازند اما ADA این کار را به عنوان بخش مهمی از مراقبتهای دهانی و حفظ لثه سالم شناخته است. به گزارش مجله پزشکی آسان طب نخ دندان، مواد غذایی و پلاکهای بین دندان و لثه را از بین میبرد. در صورتی که مواد غذایی و پلاک در این نواحی باقی بماند، منجر به بروز نوعی باکتری قوی خواهد شد که فقط دندانپزشک قادر به از بین بردن آن میباشد.
√ مورد چهارم؛ شستشوی مناسب دهان: فرد باید پس از خوردن غذا، دهان خود را شستشو دهد، این کار میتواند مواد غذایی و باکتریهایی که ممکن است میان دندانها باقی بمانند را از بین ببرد و به حفظ یک لثه سالم کمک کند.
√ مورد پنجم؛ استفاده از دهانشویه: طبق گفته انجمن دندانپزشکی آمریکا، دو نوع دهانشویه به نامهای درمانی و زیبایی وجود دارد و هر دو در دسترس هستند. دهانشویه درمانی میتواند به عوامل زیر کمک نماید:
- جلوگیری از بیماری لثه
- کاهش رشد رسوب دندان
- کاش میزان پلاک در دندانها
- خارج ساختن ذرات مواد غذایی از دندان
استفاده از دهانشویه مزایای بسیاری دارد و به حفظ یک لثه سالم کمک خواهد کرد اما افراد نباید دهانشویه را جایگزین مسواک زدن و نخ دندان نمایند. ADA اعلام کرده است که کودکان زیر 6 سال نباید از دهانشویه استفاده کنند.
√ مورد ششم؛ بررسی دندانها به صورت منظم: چک کردن یا بررسی دندان معمولا شامل تمیز کردن حرفهای دندان میشود. تمیز کردن حرفهای دندان تنها راه حذف رسوب و جرم از دندان است. این کار همچنین میتواند به از بین بردن پلاکها و حفظ لثه سالم کمک نماید. بازدید منظم به یک دندانپزشک میتواند به شناسایی علائم اولیه بیماری لثه و بررسی التهاب لثهها کمک کند. در نظر داشته باشید که تشخیص زودهنگام میتواند به جلوگیری از وقوع مشکلات شدیدتر کمک کند.
√ مورد هفتم؛ ترک کردن سیگار: با توجه به مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، سیگار کشیدن باعث میشود فرد بیشتر در معرض بیماریهای مربوط به لثه قرار گیرد، زیرا این کار سیستم ایمنی بدن را تضعیف خواهد کرد. CDC توصیه میکند که برای کمک به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای دهانی و داشتن لثه سالم بلافاصله سیگار را ترک کنید. استفاده از سایر محصولات حاوی تنباکو نیز میتواند خطر ابتلا به این وضعیت را در فرد افزایش دهد.
داشتن رژیم غذایی مناسب برای داشتن لثه سالم
مواد غذایی که فرد مصرف میکند، به طور مستقیم بر سلامت دندانها و لثهها تاثیر میگذارد. غذاهای مختلف میتوانند تاثیر مثبت یا منفی بر سلامت لثه داشته باشند. برخی از مواد غذایی که افراد باید جهت داشتن یک لثه سالم در رژیم غذایی خود بگنجانند، شامل موارد زیر میگردد:
- میوهها و سبزیجات حاوی فیبر زیاد، زیرا میتواند به پاکسازی دهان کمک کند
- چای سیاه و سبز، زیرا به کاهش باکتری و در نتیجه داشتن لثه سالم کمک میکند
- محصولات لبنی مانند شیر، پنیر و ماست، زیرا این غذاها باعث افزایش تولید بزاق میشوند
- مواد غذایی حاوی فلوراید شامل آب، برخی محصولات طیور و غذاهای دریایی
- آدامس بدون قند، زیرا جویدن آن تولید بزاق را افزایش میدهد
بهتر است از مواد غذایی و نوشیدنیهای زیر نیز اجتناب ورزید:
- نوشابههای گازدار که حاوی اسید فسفریک، سیتریک و همچنین قند هستند
- الکل زیرا موجب خشکی دهان میگردد
- آبنباتهای چسبنده و شیرینیهایی که باید تا آب شدن در دهان باقی بمانند
- مواد غذایی حاوی نشاسته زیرا میتوانند در دندان باقی بمانند
علائم و نشانههای لثه ناسالم
افراد باید از علائم و نشانههای بیماری لثه آگاه باشند. بیشتر بیماریهای لثه با علائم خفیف آغاز میشوند اما در طول زمان پیشرفت میکنند. ژنژیویت خفیفترین شکل بیماری لثه است و افراد مبتلا به آن معمولا دارای التهاب و قرمزی لثه بوده و به راحتی دچار خونریزی میگردند. افراد مبتلا به ژنژیویت، درد را تجربه نمیکنند و میتوانند با مراقبتهای بهداشت دهان و دندان آن را درمان نمایند. اگر ژنژیویت بدون درمان رها شود، پیشرفت کرده و موجب بروز پریودنتیت میشود. پریودنتیت نوعی عفونت جدی لثه است که موجب آسیب به بافت نرم و استخوان حامی دندان میشود. با پیشرفت این وضعیت، آسیب بدتر شده و منجر به جابجایی فضاهای بین دندانها و بافتهای متصل میشود. پریودنتیت همیشه علائم را از ابتدا ایجاد نمیکند اما با این حال، افراد ممکن است علائم زیر را با پیشرفت بیماری تجربه کنند:
- از بین رفتن لثهها
- لق شدن دندانها
- چرک کردن میان دندانها
- تنگی نفس
- خونریزی لثه
- قرمزی لثه
عوامل خطرساز جهت بروز بیماری لثه
برخی از عوامل خطرساز میتوانند احتمال ابتلا به بیماری لثه را افزایش دهند و پیری جزء عواملی است که نمیتوان آن را کنترل نمود. به گفته آکادمی آمریکایی پریودنتولوژی، بعضی از رایج ترین عوامل خطرساز برای ایجاد بیماری لثه عبارتند از:
- تغذیه نامناسب و چاقی
- پرچ کردن دندان
- استرس
- سیگار کشیدن و مصرف دخانیات
- سن، با افزایش سن احتمال ابتلا به بیماری لثه بالا خواهد رفت
- ژنتیک
- استفاده از داروهای خاص مانند داروهای ضد افسردگی، ضد بارداریهای خوراکی و بعضی از داروهای قلب
برخی از بیماری هایی که بر سیستم التهابی بدن تاثیر میگذارند نیز میتوانند خطر ابتلا به بیماری لثه را افزایش دهند. این بیماریها شامل دیابت، بیماری قلبی عروقی و آرتریت روماتوئید میباشند.
زمان مناسب جهت مراجعه به دندانپزشک
در صورتی که فرد دچار خونریزی یا درد مداوم و مزمن در لثهها باشد و این مسئله بیشتر از یک هفته طول بکشد، باید به دندانپزشک مراجعه کرد. لثههای قرمز رنگی که به راحتی خونریزی میکنند، از علائم بیماری لثه محسوب میشوند. برخی از علائم و نشانههای دیگری که باید مورد توجه قرار گیرند، شامل موارد زیر میشوند:
- لثههایی که از روی دندانها به عقب کشیده میشوند
- خونریزی لثهها به راحتی
- قرمزی لثه و بروز التهاب
- دندانهای حساس
- لق شدن دندانها
- درد در هنگام جویدن
- جواب ندادن دندان مصنوعی
همراهان گرامی اگر شما هم پیرامون این مقاله نظراتی دارید یا به منظور حفظ یک لثه سالم اطلاعاتی در دست دارید، آن را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.