خواص به
مزه و طعم میوه به، شبیه سیب است. میوه به کمی خشک، سفت، ترش و شیرین می باشد. این میوه اگرچه به صورت خام نیز خوردنی است ولی اغلب، پخته آن را به صورت مربا و همچنین در غذاهایی همچون خورش و خوراک مصرف می کنند.
میوه به همانند سیب، در حین پختن پکتین تولید می کند. پکتین باعث سفت شدن به می شود.
• خواص غذایی
به سرشار از ویتامین های A و B و C و همچنین قند و پکتین است. به رسیده، دارای طبیعتی معتدل است، در حالی که دانه آن یا همان به دانه طبیعتی سرد و تر دارد.
• خواص درمانی
به برای درمان بسیاری از بیماری ها ازجمله عفونت های روده ای و ورم حاد روده، اسهال مخصوصا از نوع خونی، سوزش مجاری ادرار، تنگی نفس، سردردهای مزمن و التهاب های مختلف مفید است.
می گویند با خوردن به، عرق بدن خوشبو می شود.
خانم های باردار برای جلوگیری از سقط جنین به مصرف می کنند.
علاوه بر گوشت به، دانه آن نیز اثر شفابخشی برای التهاب های دستگاه گوارش و مخاط ها، سرفه های خشک، سینه درد، تب و گرفتگی صدا دارد ولی مراقب باشید از جویدن و بلعیدن به دانه بپرهیزید زیرا به دانه، حاوی یک ماده سمی است که برای بدن مضر است.
بنابراین چند عدد به دانه را مدتی در دهان نگه داشته و مرتب بمکید تا لعاب آن خارج شود، سپس بیرون بریزید یا اینکه چند عدد به دانه را در آب داغ بخیسانید و از لعاب آن استفاده کنید.
• خواص دارویی
1. به تقویت کنده قلب و کبد است.
2. ادرار آور است.
3. نرم کننده سینه است.
4. مقوی معده و دستگاه هاضمه است.
5. قابض است.
6. خونریزی را بند می آورد.
7. به ترش مسهل است.
8. به ترش برای تنگی نفس مفید است.
9. به ترش استفراغ را بند می آورد.
10. اسهال های ساده و اسهال خونی را درمان می کند.
11. به بهترین و مفید ترین میوه برای مسلولین است.
12. خونریزی از رحم را متوقف می کند.
13. اثر مفید روی بواسیر دارد.
14. برای هضم غذا مفید است.
15. خوردن به باعث اثرات مثبت بر فکر و ذهن، تجدید و احیای روحیه و از بین برنده افسردگی ناشی از انواع سردردها می شود.
16. به برای زخم معده مفید می باشد.
17. تحریک کننده اشتهاست.
18. به از التهاب پلک جلوگیری کرده و برای استراحت چشمان خسته مفید است؛ به این طریق که چند قاچ به تازه را روی محل درد قرار دهید.
19. به از بین برنده بوی بد دهان می باشد.
20. به برای کاهش وزن، به دلیل دارا بودن مقدار زیاد فیبر در آن بسیار مفید می باشد. اگر شما قصد افزایش وزن دارید، میوه به را مصرف نکنید.
21. به ضد سرطان است. به این علت که این میوه دارای آنتی اکسیدان می باشد.
22. این میوه به پایین آوردن کلسترول خون کمک می کند.
23. به پایین آوردن فشار خون، به خاطر دارا بودن پتاسیم نیز کمک می کند.
24. باعث کاهش خطرات بیماری های قلبی، به خاطر دارا بودن ویتامین C می شود.
25. تحقیقات نشان داده است که میوه به ممکن است خاصیت ضد ویروسی نیز داشته باشد.
• خواص آب به
1. جلوی خون ریزی را می گیرد.
2. جلوی تهوع و استفراغ غیرارادی را می گیرد.
3. سردرد را برطرف می کند.
4. از بین برنده تشنگی می باشد.
• خواص هسته میوه به (به دانه)
1. لعاب به دانه را روی زخم ها و سوختگی ها بگذارید تا باعث شفای سریع آنها شود.
2. ضد تب است.
3. اسهال خونی و ساده را درمان می کند.
4. برای درمان جراحات گلو موثر است.
5. سرفه را برطرف می کند.
6. برای درمان تورم های داخلی بدن مفید است.
7. برای التیام ترک پوست دست و بدن، نوک پستان، لب و بواسیر لعاب به دانه را روی موضع بمالید.
8. برای درمان خشکی زبان و دهان مفید است.
9. آفتاب زدگی را با مالیدن لعاب به دانه بر روی پوست درمان کنید.
10. جویدن به دانه برای تقویت نیروی جنسی مفید است.
11. برای درمان ذات الریه، گلودرد، صدای گرفته و خشن مفید است.
• خواص دم کرده گل و شکوفه به
1. سردرد را برطرف می کند.
2. مقوی معده است.
3. سینه را صاف و تقویت می کند.
4. سرفه کودکان را برطرف می سازد.
5. برای درمان بی خوابی دم کرده گل را با آّب بهار نارنج مخلوط کرده و قبل از رفتن به رختخواب بنوشید.
* 30 گرم گل به را در یک لیتر آبجوش ریخته و به مدت پنج دقیقه بگذارید تا دم بکشد.
• خواص برگ و شاخه های به
1. جوشانده برگ درخت به ورم چشم را مداوا می کند.
2. زخم ها را با جوشانده برگ به بشویید.
3. قابض است.
* 30 گرم برگ درخت به را در یک لیتر آبجوش ریخته و چند دقیقه بجوشانید.
• روغن به را چگونه می توان به دست آورد؟
به را خرد کرده و بپزید و آب آنرا بگیرید. آن را با دو برابر وزن خود روغن زیتون مخلوط کرده و آنقدر بجوشانید تا تمام آب آن تبخیر شود و فقط روغن باقی بماند. به این ترتیب روغن به بدست می آید. البته دقت کنید که روغن نسوزد.
• خواص روغن به
1. برای برطرف کردن زنگ زدن گوش مفید است.
2. سرگیجه را برطرف می کند.
3. برای مداوای زخم های دهان مفید است.
4. خونریزی ریوی را درمان می کند.
5. اسهال مزمن را برطرف می کند.
6. دوست کبد است و ورم کبد را رفع می کند.
7. زخم روده ها را درمان می کند.
• خاصیت مربای به
مربای به با عسل برای سلامتی بسیار مفید است و برای تقویت سینه استفاده می گردد.
• نحوه خرید و نگهداری
به را فقط به رنگ زرد روشن تهیه کنید، زیرا نوع سبز آن مانند بسیاری دیگر از میوه ها نرسیده و خیلی سفت است. البته درصورتی که در میان به های خریداری شده، تعدادی سبز رنگ وجود دارد، آنها را چند روز در دمای اتاق قرار دهید تا رسیده و به رنگ زرد درآیند و بو دار شوند.
پوست این میوه براق و معطر بوده و با لایه ای کرک مانند به رنگ قهوه ای پوشیده شده است که آن را با ساییدن از بین می برند.
حال اگر می خواهید میوه به رسیده را چند روز نگه دارید، آن را در یخچال قرار دهید، ولی به را کنار سیب یا گلابی نگذارید، زیرا ممکن است بوی خوش آن بر روی میوه های دیگر اثر بگذارد.
میوه به را به صورت آبپز و بخارپز تهیه کرده و به عنوان غذا یا دسر مصرف می کنند.