واکسن ایرانی کرونا در آستانه مرحله کارآزمایی بالینی
دکتر علیرضا بیگلری در گفتگوی ویژه خبری شامگاه چهارشنبه ۲۲ مرداد ۹۹ ظهار داشت: سال ها است که ثابت شده واکسن ها می توانند با تحریک ایمنی بدن انسان به عنوان موثرترین عامل در درمان بیماری ها به کار گرفته شوند. از سوی دیگر ویروس کووید ۱۹ یکی از پیچیده ترین ویروس های ۱۰۰ سال اخیر شناخته شده است. به همین دلیل ساختن واکسن برای این ویروس بسیار پیچیده و سخت است.
وی افزود: معمولا وقتی واکسن ها ساخته می شود و مراحل آزمایشگاهی تمام می شود، وارد تست حیوانی می شوند و بعد از اینکه این مرحله هم تایید شد وارد مرحله ای می شوند که باید از دو جنبه بسیار مهم «بی خطر بودن و ایمن بودن» و «کارآ بودن» باید مورد بررسی قرار گیرند.
بیگلری گفت: واکسن در مرحله کارآزمایی بالینی باید روی تعدادی انسان مورد آزمایش قرار گیرد. عمدتا کارآزمایی بالینی واکسن ها سه فاز بسیار مهم دارد. در فاز اول واکسن روی تعداد اندکی داوطلب آزمایش می شود تا ببینیم که واکسن ایمن و بی خطر است یا خیر. اگر کاملا بی خطر بود وارد فاز دوم می شود.
وی افزود: در فاز دوم کارآزمایی بالینی حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ نفر داوطلب مورد آزمایش قرار می گیرند. در این مرحله با توجه به شاخصه های سن و جنس و وضعیت سلامت تست انجام می گیرد. در این مرحله علاوه بر ایمن بودن، کارآیی هم مورد مطالعه قرار می گیرد.
رئیس انستیتو پاستور ایران خاطرنشان کرد: پس از طی کردن موفقیت آمیز فاز دوم کارآزمایی بالینی، واکسن وارد فاز سوم می شود که در این مرحله تست بر روی هزاران انسان انجام می شود. فراخوان داده می شود و داوطلبان مراجعه می کنند و واکسن بر تعداد بیشتری از افراد آزمایش می شود.
وی افزود: اگر واکسن پس از طی فاز سوم هم موفقیت آمیز بود و بی خطر اعلام شد با تایید ارگان های نظارتی هر کشوری می تواند مورد استفاده عمومی قرار گیرد.
بیگلری گفت: واکسن کرونای ایرانی که در حال کار روی آن هستیم فاز ساخت و فاز پیش کارآزمایی بالینی را گذرانده است و در حال آماده سازی هستیم که مدل های مختلف که در دنیا روی آن کار شده است را در شرکت های دانش بنیان انجام دهیم. هر کدام از این مدل ها موفق شود ما نیز دستی بر آتش داشته باشیم.
وی افزود: ما در حال آماده شدن هستیم که وارد کارآزمایی بالینی شویم. در حالت عادی ممکن است این فاز چند سال طول می کشد اما درباره کووید ۱۹ بنابر اضطرار که دنیا با آن مواجه است، این مراحل کوتاه شده است و فکر می کنم که بتوان در عرض یکسال به انتهای فاز سوم رسید.
رئیس انستیتو پاستور ایران افزود: برخی از کشورها توانسته اند فاز یک و دو و فازهای دو و سه را برای سرعت بخشی با هم ترکیب کنند تا بتوانند زودتر به نتیجه برسند. در دنیا پیش بینی می شود واکسن کارآیی که بتواند درمان بیماری کرونا را ثابت کند حداقل یک سال تا ۱۸ ماه در دنیا برای درصد معینی از جمعیت هر کشور قابل توزیع است. البته تولیدات همه گروه ها هم ممکن است برای جمعیت ۷ میلیارد دنیا کافی نباشد.