بررسی کامل آنوریا یا بی ادراری

همانطور که میدانید ادرار یک فرآیند حیاتی است و موجب فیلتر کردن کلیهها و از بین بردن مواد زائد، مایعات، الکترولیتها و سایر مواد دیگر که بدن نیازی به آنها ندارد، میشود. بروز سنگ یا انسداد مجاری ادراری منجر به مشکلات عدیدهای شده و در صورت عدم درمان، زندگی فرد را تهدید مینماید. آنوریا زمانی تشخیص داده میشود که کلیهها روزانه کمتر از 500 میلی لیتر ادرار تولید کنند. برای یک فرد بزرگسال خروجی ادرار باید روزانه بین یک تا دو لیتر باشد.
بررسی تمامی علل ایجاد آنوریا
آنوریا عمدتا از مشکلات کلیوی ناشی میشود، اما میتواند به مشکلات قلبی نیز مربوط باشد. برخی از دلایل ایجاد آنوریا در زیر آورده شده است که به آنها اشاره خواهیم کرد:
√ دیابت: زمانی که قند خون یک فرد به طور مداوم بالا باشد، به عنوان مثال در موارد دیابت کنترل نشده، کتواسیدوز دیابتی به وجود آمده و به عروق خونی کوچک در کلیهها آسیب میزند. این وضعیت میتواند به نارسایی حاد کلیه و تولید ادرار ضعیف منجر شود.
√ سنگ کلیه: سنگ کلیه میتواند به انسداد کلیهها و مجاری ادراری منجر شود. وجود این انسدادها بدان معنی است که ادرار قادر به خروج از بدن نمیباشد.
√ نارسایی کلیه: نارسایی حاد کلیه زمانی اتفاق میافتد که کلیهها عملکرد خود را متوقف ساخته و دیگر قادر به فیلتر کردن ادرار خود نباشند.
√ فشار خون بالا: فشار خون بالا میتواند در طول زمان به عروق خونی در کلیهها آسیب برساند. فشار خون بالا در صورت عدم درمان منجر به آسیب دائمی کلیه و آنوریا میشود.
√ تومور: رشد تومور در کلیه یا در نزدیکی آن ممکن است منجر به انسداد شود و از خارج کردن ادرار جلوگیری کند.
√ نارسایی قلب: در فردی که به نارسایی قلب دچار باشد، قلب نمیتواند خون کافی را در اطراف بدن پمپ کند. زمانی که مایع کافی در رگهای خونی وجود نداشته باشد، پروسههایی در بدن به وجود میآیند و یکی از آنها کلیههایی هستند که ادرار را متوقف میسازند تا مایع اضافی را نگه دارند.
معرفی علائم و نشانههای این وضعیت
آنوریا یا بی ادراری یک بیماری نیست، بلکه نشانهای از بیماری محسوب میشود. به گزارش مجله پزشکی آسان طب گاهی اوقات فرد ممکن است علائمی از وضعیتی که باعث خروج ادرار ضعیف میشود را تجربه نماید. علائم بیماری کلیه میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- التهاب در پاها و صورت
- جوش یا خارش پوست
- درد پشت کمر
- تهوع یا استفراغ
- تنگی نفس
- سرگیجه
- عدم تمرکز
- خستگی
علائم نارسایی قلبی شامل موارد زیر میباشد:
- تنگی نفس
- تورم پاها
- خستگی
- سرگیجه
- حالت تهوع
- بی اشتهایی
- تندی ضربان قلب
- سرفه و خس خس سینه
علائم کتواسیدوز دیابتی شامل موارد زیر است:
- تشنگی بیش از حد
- خشکی دهان
- استفراغ
- درد شکم
- اسهال
- بی اشتهایی
- خستگی
- گیجی
هر کسی که دارای این علائم و نشانهها باشد و یا اینکه دچار بی ادراری شود، باید بلافاصله به پزشک مراجعه نماید یا به نزدیکترین مراکز اورژانس رجوع کند.
ارزیابی روشهای تشخیص آنوریا
پزشک جهت تشخیص آنوریا و علت اصلی آن، تاریخچه پزشکی بیمار را مورد بررسی قرار داده و در مورد مصرف دارو سوالاتی از او خواهد پرسید، سپس تغییرات ادرار و علائم زیر را بررسی خواهد کرد:
- التهاب
- خستگی
- تغییر در اشتها
- وجود خون در ادرار
- تکرر ادرار
- مقدار ادرار در گذشته
- درد شکم
پزشک ممکن است آزمایشهای دیگری مانند آزمایش خون برای عملکرد کلیه، آزمایش ادرار برای خون یا قند، بیوپسی از کلیه یا تصویربرداریهایی نظیر اشعه ایکس، سی تی اسکن یا ام آر آی را به بیمار پیشنهاد دهد. ممکن است تا زمانی که عملکرد کلیه فرد به حالت عادی بازگردد و علت آنوریا مشخص شود، نیاز به بستری شدن باشد.
عوارض جانبی مرتبط با بی ادراری
اگر خروجی ادرار نتواند بازسازی شود، وضعیت خطرناک بوده و شرایطی که موجب آنوریا میشوند نیز بسیار جدی و خطرناک میباشند. از عوارض اولیه آنوریا میتوان به آسیب یا نارسایی کلیه اشاره کرد. این وضعیت میتواند دائمی باشد، تا جایی که فرد به دیالیز یا پیوند کلیه نیاز پیدا کند. آنوریا در صورت عدم درمان میتواند به مرگ منجر شود، از این رو اگر فردی به این وضعیت مظنون باشد، درمان سریع امری ضروری محسوب میشود.
بررسی کامل گزینههای مختلف درمان
اگر آنوریا نشانهای از یک وضعیت اساسی باشد، درمان به نوع آن وضعیت بستگی دارد. در زیر به بررسی کامل این موارد خواهیم پرداخت:
◊ مدیریت دیابت: افراد مبتلا به بیماری دیابت باید قند خون خود را دائما کنترل کنند. کنترل کردن قند خون، رعایت رژیم غذایی تجویز شده، ورزش و مصرف تمام داروها طبق دستورالعمل، امری ضروری و مهم محسوب میشود. پیگیری این وضعیت توسط پزشک، منجر به تشخیص دقیق تغییرات شده و خطر عوارض را به حداقل میرساند.
◊ تغییر سبک زندگی: تغییر مثبت در شیوه زندگی برای افرادی که دارای فشار خون بالا هستند، بسیار مهم تلقی میشود. پزشک به بیمار تغییرات در رژیم غذایی و ورزش را توصیه میکند و همچنین ممکن است داروهایی را برای کمک به حفظ فشار خون پایین به فرد توصیه نماید. کاهش استرس و داشتن خواب کافی نیز بسیار ضروری است.
◊ از بین بردن سنگ کلیه یا تومورها: کسی که با انسداد کلیه مانند وجود سنگ یا تومور مواجه است، باید آن را بردارد. این مسئله ممکن است به معنای جراحی، شیمی درمانی یا پرتو درمانی برای کاهش یا حذف تومور یا سنگ باشد.
◊ مدیریت بیماری کلیه: بیماری کلیوی با دیالیز درمان میشود. در این روش، مایع، الکترولیتها و مواد زائد از خون حذف میگردد. چندین راه برای دیالیز وجود دارد اما معمولترین روش این است که خون از یک فیلتر مخصوص برای خارج ساختن مواد زائد عبور کند و سپس دوباره به بدن تزریق شود. کسی که به ناراحتی کلیه دچار بوده و مرتبا دیالیز میشود، ممکن است نامزد پیوند کلیه باشد، اما به دلیل خطرات و مراقبتهای درازمدت که بعد از آن نیاز است، هیچ کس برای این نوع جراحی نامزد نخواهد بود، مگر اینکه این کار ضرورت داشته باشد. همراهان گرامی، چنانچه شما هم پیرامون این مقاله نظراتی دارید یا دچار این وضعیت شدهاید، آن را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.