معرفی گل آماریلیس و بررسی شیوههای کاشت و نگهداری
گیاه شناسان آماریلیس را بومی آمریکای جنوبی و مرکزی (مناطق گرمسیری) میدانند. علت محبوبیت آماریلیس، گلهای بزرگ و گلدهی آسان آن است. آماریلیس گونههای متفاوتی دارد و گلهایش به رنگهای قرمز، صورتی، سفید، نارنجی حنایی و طرحهای راه راه است. در این مقاله قصد داریم شیوههای نگهداری و پرورش گل آماریلیس را بررسی کنیم.
آشنایی با گل آماریلیس
آماریلیس گلی دائمی و سوخ دار است، سوخ این گل از نوع فلسی و پوشش دار است. در سوخ آماریلیس، مریستمی ظاهر می شود که رفته رفته به ساقه گل دهنده تبدیل خواهد شد. طول ساقه های گل دهنده این گیاه به 60 سانتی متر هم می رسد، بسته به گونه های مختلف این گیاه در نوک ساقه 2 تا 6 گل خواهد رویید. این گل دارای سه گونه است:
- aulicum: این گونه دارای شاخه های گل دهنده با طول 30 تا 50 سانتی متر است و انتهای آن دو گل قرمز لاکی وجود دارد.
- reginae: این گونه دارای شاخه گل دهنده ای به اندازه پنجاه سانتی متر است و انتهای آن 2 تا 4 گل قرمز روشن وجود دارد. دهانه آن ها رنگی سبز مایل به سفید دارد و شکل دهانه ستاره ای است.
- reticulatum: این گونه دارای شاخه گل دهنده به اندازه بیست و پنج تا سی و پنج سانتی متر است و انتهای آن 5 گل صورتی رنگ با رگه های صورتی تیره وجود دارد.
گل آماریلیس را چگونه برای کشت آماده کنیم؟
پیاز و ریشه های این گل بایستی پیش از کاشته شدن، در آبی ولرم گذاشته شوند. اگر نمی توانید بلافاصله پس از خرید آماریلیس را بکارید، باید آن را در دمایی بین 5 تا 10 درجه حفظ کنید.
گلدان حاوی پیاز این گل، بهتر است در مکانی باشد که گرم است و نور مستقیم خورشید به آن می رسد، گرما برای رشد این گیاه بسیار مهم است. پیازهای گل آماریلیس معمولا پس از 7 تا 10 هفته گل دهی می کنند در فصل زمستان این دوره از بهار بیشتر است. به همین دلیل بهتر است برنامه کاشت خود را در مهر ماه تا اسفند ماه انجام دهید.
طریقه کاشت
پیازها را باید در خاک گلدانی که از کمپوست گیاهی غنی است بکارید، پیاز گیاه باید تا گردن در خاک دفن شود، سپس خاک اطرافش را فشار دهید تا در جای خود محکم شود، مواظب باشید تا ریشه های گیاه آسیب نبینند.
شرایط محیطی و نیازهای گیاه
آماریلیس به نور زیاد احتیاج ندارد و از طرفی نور کم هم برای آن مناسب نیست به همین دلیل از نظر نیاز به نور در رده متوسط قرار می گیرد. اگر برگ ها زیر نور آفتاب باشند رشد خوبی خواهند داشت و گیاه، سوخ های درشت و قدرتمند تولید می کند.
این گیاه گرمسیری می باشد و در دمای بالا و رطوبت کافی رشد خوبی خواهد داشت. نیاز آبی این گیاه متوسط است، در نخستین مرحله کاشت گیاه، باید سوخ به اندازه لازم آبیاری شود و پس از این که خشک شد دوباره آبیاری گردد. در طول دوران خفتگی آبیاری باید متوقف شود زیرا یک دوره خشکی 2 تا 3 ماهه برای گل انگیزی این گیاه لازم است.
آماریلیس، خاک های سبک با PH نسبتا اسیدی یعنی حدود 6 تا 5.6 را می پسندد. مخلوط خاک لوم باغچه، خاکبرگ پوسیده و کود دامی به نسبت های مساوی بهترین خاک برای رشد این گیاه است. بهتر است کمی سوپر فسفات هم به خاک آن اضافه شود.
تکثیر این گیاه از سه روش کاشت بذر، جداکردن سوخک های اطراف سوخ مادری و قطعات فلسی سوش انجام می شود.
کاشت بذر: بذرها بعد از کاشته شدن گیاهانی را به وجود خواهند آورد که سوخک های کوچکی دارند و بسته به شرایط محیطی و نوع، 2 تا 4 سال زمان می برد که سوخک گل دهی کند. بهترین زمان برای کاشتن بذر اواخر زمستان است.
استفاده از سوخک های اطراف سوخک های مادری: این روش، رایجترین روش های تکثیر گل آماریلیس است. سوخک ها بعد از کاشته شدن به سوخک هایی بزرگ تبدیل می شوند و گلدهی می کنند. سوخ هایی می توانند گل دهی کنند که حداقل محیطی به اندازه بیست سانتی متر داشته باشند. برای این که رشد برگ ها مناسب باشد باید آبیاری و کوددهی را در طول فصل تابستان ادامه دهید.
وقتی هوا سرد می شود (اواسط پاییز) دوران خفتگی سوخ های آماریلیس شروع می شوند و برگ های آن پژمرده خواهند شد، معمولا در این زمان برگ ها را می برند و سوخ ها را از خاک بیرون می آورند و در محلی با دمای سرد نگه می دارند. پس از شش هفته می توانید دوباره گل هایتان را بکارید، پیازها پس از 8 هفته به گل خواهد نشست.