روش کاشت سبزیجات در خانه
قدم اول انتخاب بذر مناسب و استاندارد است؛ بذر اصلاحشدهای که روی پایه مادری رسیده باشد. ابتدا بذرها را روز قبل از کاشت در آب ولرم میریزیم و بین ۸ ساعت تا سه روز مجازیم آنها را در آب نگه داریم تا متورم شوند. سپس خاک مناسبی را انتخاب و الک میکنیم و به ارتفاع حداقل ۱۵ سانتیمتر در یک گلدان که زهکش داشته باشد میریزیم. بذرها را از آب خارج و به روی یک پارچه یا روزنامه قدیمی منتقل میکنیم تا نم آنها گرفته شود. سطح خاک را میکوبیم و صاف میکنیم و بذرها را به صورت فاصلهدار روی سطح خاک میپاشیم و روی بذرها را با کمی خاک میپوشانیم اما دقت کنید که اگر سایز بذر دو میلیمتر باشد، حداکثر دو میلیمتر باید روی آن با خاک پوشانده شود. در مرحله بعد، سطح مقطع گلدان را با یک برگ روزنامه میپوشانیم تا بذرها دقیقا زیر روزنامه قرار بگیرند و با یک آبپاش کوچک و روزانه دو تا چهار بار روی روزنامه آب میریزیم تا سطح آن کاملا خیس شود و گلدان را دو تا پنج روز در گرمترین جای ممکن قرار دهید.
باید گلدان را در معرض نور خورشید قرار دهیم؟
حتی میتوان گلدان آماده شده را دور از نور و در جای تاریک نگه داشت تا سبزیها دو تا سه میلیمتر رشد کنند و روزنامه آرامآرام بالا بیاید. در این مرحله، روزنامه را برمیداریم و مستقیما به گیاه آب میدهیم و در این مرحله گلدان را در معرض نور قرار میدهیم. هر چه نور بیشتری به سبزیها برسد بهتر است اما اگر چنین فضایی در آپارتمان نداشتیم، میتوانیم از لامپهای فلورسنت استفاده کنیم.
بعد از گذشت حدود دو هفته به گیاه کود میدهیم و ترجیحا از کود طبیعی استفاده میکنیم اما اگر این کود در دسترس نبود، سراغ کودهای شیمیایی استاندارد میرویم. البته دوز مورد نیاز روی بسته این کودها نوشته شده است و جای نگرانی نیست. اگر تمام این مراحل به درستی انجام شود بعد از گذشت حدود دو هفته سبزیها آماده خوردن میشوند اما توصیه من این است که تا یکی دو بار این سبزیها (به ویژه تره) را نخورید و با قیچی آنها را بچینید تا پایه آنها قویتر شود.
برای جلوگیری از آفت زدن سبزیها چه کنیم؟
برای جلوگیری از آفت زدن گیاهان هر از چند گاهی باید مقداری آب را با الکل مخلوط کنیم و به جای سم، روی سبزیها بپاشیم. حتی اگر این سبزیهای ما مورد حمله شتهها هم قرار گرفته باشند با این کار، آنها از بین میروند. از طرف دیگر، چون طی مراحل رشد از هیچ سمی هم استفاده نمیکنیم، سبزیجات کاملا ارگانیک (طبیعی) هستند. البته راههای زیادی برای پیشگیری از آفتزدگی گیاهان وجود دارد؛ مثلا میتوانیم یک گلدان گیاه جعفری یا همیشهبهار را کنار گلدان سبزیجات خود بگذاریم. با این روش تا ۶۰ درصد از بیمار شدن گیاه و حمله شتهها کاسته میشود. حتی پژوهشهای علمی نشان میدهد که موزیک هم میتواند تاثیر به سزایی بر سلامت گیاهان و جلوگیری از برخی آفتهای آنها داشته باشد
هنگام شروع سبزیکاری در آپارتمان به چه ابزاری نیاز داریم؟
بذر، خاک استاندارد، گلدان مناسب، دستکش، آبپاش کوچک، بیلچه و الک تنها ابزارهای کاشت سبزی در آپارتمان هستند. نکته مهم این است که در انتخاب بذر مناسب و خاک استاندارد از راهنمایی فروشندگان محصولات کشاورزی استفاده کنید تا با مرور زمان قدرت تشخیص آنها را به دست آورید و در واقع خودتان باغبان خبرهای شوید.
سبزیکاری در آپارتمان بسیار کمهزینه است اما نکته قابل توجه این است که با این روش هم لذت میبرید و هم سبزی کاملا سالم، بهداشتی و ارگانیک میخورید. هنگام خرید بذر سبزیجات هم به خاطر داشته باشید که نعناع و پونه، بذر ندارند و باید آنها را از سبزیفروشی بخرید و بعد از ریشهدار کردن در خاک بکارید.
با نحوه کاشت بذر سبزیجات آشنا شوید
حالا که جای مناسب برای کاشت سبزی ها را پیدا کردید، موقع کاشتن بذرهاست. باید صبر داشته باشید و بدانید که همین طوری نمی شود بذر را زیر خاک گذاشت و از آن انتظار داشت که سبز شود. باید چندین مرحله طی شود که سبزی ها درست و حسابی رشد کنند. اول باید بذر مناسب بخرید. قبل از این که بذرها را در خاک بگذارید، بهتر است مدتی در آب باشند. شما باید صبر کنید تا بذرها لعاب بیندازند و کمی بزرگ شوند البته آنقدر نباید در آب بمانند که گندیده شوند. برای این کار، حداکثر 2 روز کافی است.
حواس تان به کیفیت خاک هم باشد
خاک مناسب برای سبزیکاری بهتر است ترکیبی از خاک شنی و خاک پیت موس (متشکل از نوعی خزه) باشد. اولی راحت آب را از خودش عبور می دهد و دومی خاکی خیلی قوی است که باعث می شود سبزی ها خیلی خوب رشد کنند. خاک باغچه معمولی را هم می توانید بردارید و الک کنید تا یکدست شود و در گلدان بریزید اما باید آن را با کود تقویت کنید. گلدان تان را تا 2 یا 3 بند انگشت مانده به لبه گلدان، پر از خاک کنید و بذرهای خیس خورده را روی خاک بریزید. خیلی وسواس به خرج ندهید که منظم باشند، همین که به صورت متناسب پراکنده شوند کافی است. بعد روی آن ها یک لایه نازک یک یا 2 میلی متری خاک بپاشید.
گلدان های سبزی تان را هر روز آبیاری کنید
برای این که موقع آبیاری، خاک روی بذرها شسته نشود باید یک پارچه یا یک تکه روزنامه باطله نم دار روی خاک بگذارید و از روی آن به بذر ها آب بدهید تا زمانی که بذرها جوانه بزنند. بهتر است تا چند روز جای بذرها را گرم نگه دارید. بذرها که جوانه زدند و حدود 15 روز از کاشتن آن ها گذشت، خوب است که کود طبیعی روی خاک بریزید. بهتر است کودهای طبیعی مثل خاک برگ، کود های حیوانی یا کمپوست تهیه کنید. توجه داشته باشید که آبیاری روزانه هم یادتان نرود.
برای چیدن سبزی ها عجله نکنید
بعد از 15 روز تقریبا سبزی ها سبز می شوند، برگ می دهند و موقع برداشت آن ها می رسد اما فوری به سراغ چیدن و خوردن سبزی ها نروید. یک یا 2 هفته دیگر به آن ها فرصت دهید که خوب و کامل شوند و برگ های بیشتری بدهند. بهتر است در این مدت سر برگ های آن ها را بچینید تا ریشه شان محکم تر شود.
نکته ای درباره سبزی های خوشبو ولی بدقلق
نعناع و پونه 2 سبزی پرطرفدار هستند. بذر این ۲ سبزی، خیلی راحت قابل کاشت و برداشت نیست پس بهتر است وقتی نعناع یا پونه می خرید، یک یا 2 ساقه از آن ها را داخل آب بگذارید تا ریشه دهند و بعد آن را بکارید. این طوری هم گلدان زیباتری دارید و هم سبزی تان بهتر رشد می کند