مهارت های زندگی و تاثیر مثبت بر افراد
یک برنامه ی خودشناسی به شما کمک می کند تا مهارت های فعلی و مهارت هایی را که میخواهید به دست بیاورید ، شناسایی کنید . تجزیه و تحلیل دقیق وکامل ، مولفه ای سرنوشت ساز در فرایند زندگی است .
برای افراد جویای رشد ، مهارت های زندگی در حکم توان نقد هستند حتی در بازار کار ، شما در ازای مهارت های خود درآمد دارید . افرادی که می توانند خود را بر حسب مهارت هایشان معرفی کنند ، بیش از سایرین از کار خود لذت می برند ، زیرا به احتمال زیاد مشاغل یا درجاتی به دست می آورند که مهارت های خاص آنان را به کار می گیرد . افرادی که از کار و زندگی شان لذت می برند ، سازنده تر و سالم ترند .
تعریف مهارت های زندگی
مهارت ها شامل صفات ممتاز ، خصوصیات شخصی و استعدادهایی هستند که همراه خود دارید و به جاهای مختلف منتقل می کنید . زندگی ، تحصیل ، سازگاری و حتی شغل ، نیاز به مهارت هایی دارد . ما خیلی ساده از راه فرایند زندگی ، تعامل با دیگران و کارهای روزمره مهارت کسب می کنیم . سلیقه های شخصی ما غالبا مهارت ها و توانایی های ما را تحت تاثیر قرار می دهند . ما گرایش داریم که از کاربرد مکرر مهارت هایی که خود بخشی از فعالیت های لذت بخش را تشکیل می دهند ، برانگیخته شویم . کاربرد تکراری مهارت های زندگی که بیشتر دوست داریم و همین طور موفقیت حاصل از آن ها ، به عنوان عوامل خود ترغیب کننده شناخته می شوند . به گزارش اسان طب عوامل خود ترغیب کننده همان مهارت هایی هستند که ما بخوبی آن ها را به کار می بندیم و از انجام دادن آن ها لذت می بریم . با آموختن واژگان مهارت ها می توانید صدها مهارتی را که در مشت شماست ، تشخیص دهید . مهارت ها عموما به سه دسته تقسیم می شوند : عملی ، کار-محتوا ، انطباقی . کلیه این مهارت ها را می توان انتقال پذیر در نظر گرفت .
1- مهارت های زندگی عملی
مهارت های عملی آنهایی هستند که ممکن است با یک شغل خاص پیوند داشته یا نداشته باشند ، مثل پیشرفت طبق برنامه ، گردآوری داده ها و تشخیص مشکلات و پاسخگویی به آنها . به اینها مهارت های عملی می گویند ، زیرا برای انجام دادن امور یا وظایف کلی یک شغل به کار گرفته می شوند .
2- مهارت های زندگی کار – محتوا
مهارت های کار – محتوا اختصاصی هستند و به یک حرفه خاص محدود می شوند ، مثلا کتابداری توسط کتابدارها ، تصحیح اوراق و نمره گذاری توسط معلم ها ، و تفسیر نوار قلب توسط پزشکان متخصص انجام می گیرد .
3- مهارت های زندگی انطباقی
مهارت های انطباقی یا خود مدیریتی همان صفات ویژه یا خصلت های شخصی هستند ، توانایی یادگیری سریع ، توانایی پرداختن به جزئیات دقیق ، وظیفه شناسی ، مثبت اندیشی ، خودگردانی ، سازگاری و حس همکاری و لذت معنوی نمونه هایی از مهارت های انطباقی هستند .
تاثیر مثبت مهارت های زندگی
مهارت های زندگی شخص را قادر می سازد تا دانش ، نگرش و ارزش های وجودی خود را به توانایی های واقعی و عینی تبدیل کند تا بتواند از این توانایی ها در استفاده صحیح تر نیروهای خود بهره گیرد و زندگی مثبت و شادابی را برای خود فراهم سازد .
شخصی که از مهارت های زندگی در مراوده و ارتباط با دیگران کمک می گیرد به احراز موفقیت های ذیل نایل خواهد شد :
الف – قدرت تحمل نسبت به نظرات مختلف و احساس امنیت نسبت به گفتار دیگران
ب- انجام به موقع کار با توجه به شرایط زمان و مکان
ج- برنامه ریزی و کوشش در امور مفید و دوری از هر کار بی فایده
د-رازداری و کنترل گفتار
ه –برداشت واقع بینانه از جهان و عبرت آموزی از وقایع تاریخ گذشته
و- تقویت خودپنداری و اتکای به نفس