برنامه ریزی موثر برای ترک سیگار
چندی پیش در مقاله ای با عنوان ” چگونگی ترک سیگار؟ روش ها و قوانین ترک سیگار ” روش های مختلف ترک سیگار را توضیح داده ایم ٬ اما از آنجاییکه عموما روز های اولیه ترک سیگار سخت و عذاب آور است سعی داریم در این مقاله راه کارهایی ارائه دهیم تا تحمل این سختی برایتان راحت تر شود ٬ با راستینه همراه باشید .
روز های اولیه ترک سیگار چه کار هایی باید انجام داد ؟
-
جرعه جرعه آب خنک نوشیدن و کم غذا خوردن
نوشیدن آب خنک با نی میتواند کمکی برای جایگزینی مکیدن سیگار باشد. این کار همچنین باعث آزاد شدن دوپامین میشود؛ این ماده ی شیمیایی باعث احساس خوب ذهن میشود و تحقیقات نشان میدهد که باعث تسکین خلق و خوی بد میشود.
کم غذا خوردن نیزمیتواند باعث پشت سر گذاشتن اجبار سیگار کشیدن شود. غذاهای سالم و کم چرب را برای مصرف انتخاب کنید تا از افزایش وزن جلوگیری کند.
-
نتایج فوری را مورد توجه قرار دهید
شما نباید برای لذت بردن از فواید زندگی بدون سیگار، زیاد منتظر بمانید.
فهرست کارهای خوبی را بنویسید که شروع به توجه با آنها میکنید. این کارها ممکن است از این قبیل باشند:
- احساس کنترل
- پس انداز
- بوی خوب
- واضح تر مزه کردن غذاها
- احساس انرژی بیشتر
زمانی که اجبار سیگار کشیدن آزارتان میدهد، به عنوان یک یادآور به لیست خود نگاه کنید و ببینید که از ترک سیگار چه چیزی عاید شما میشود.
-
بیشتر اوقات دندان هایتان را مسواک بزنید
یکی از افتخار های ترک سیگار این است که دهانتان مزه ی خوبی دارد و نفس شما بوی خوبی می دهد. بیشتر مسواک بزنید! با این کار، کمتر مایل میشوید سیکار بکشید و دهان تازه و تمیز خود را آلوده کنید.
-
الکل مصرف نکنید
همانطور که دین مبین اسلام مصرف این ماده را به علت مضرات فراوان آن حرام اعلام کرده ٬ مصرف الکل یکی از عام ترین مواردی است که فرد را به مصرف مجدد سیگار سوق میدهد. دلیل این امر این است که الکل باعث از بین رفتن خویشتن داری شده و تعهد شمار را به ترک سیگار از بین میبرد. همچنین، افراد زیادی مصرف الکل را با سیگار کشیدن مرتبط میدانند، بنابراین مصرف الکل شروعی برای سیکار کشیدن است.
-
مکان های اختصاصی خود برای سیگار نکشیدن را پیدا کنید
هنگامی که اجبار به سیگار کشیدن٬ آزارتان میدهد، به محل هایی بروید که در آنجا نمی توانید سیگار بکشید مانند سینما، کتابخانه، فروشگاه و … هرچه در این مکان ها بیشتر حواس شما بیشتر پرت شود ، امکان ترک سیگار برایتان راحت تر خواهد بود .
-
دلایل خود را برای ترک سیگار یاد داشت کنید
فهرستی از دلایل خود را برای ترک سیگار یادداشت کنید. این فهرست را تکثیر کرده و در مکان هایی نصب کنید که بیشتر وقت خود را آنجا میگذرانید مانند آشپزخانه، اداره، کنار آینه ی حمام یا دستشویی . این فهرست را جایی قرار دهید که دیدن آن برایتان آسان باشد، با این کار مسیر حرکت خود را به یاد می آورید. برخی از افراد سیگاری سابق که ترک کرده اند بر این باورند که قراردادن عکس های خانوادگی و افراد مورد علاقه ی آنها کنار فهرست دلایل ترک سیگار، به آنها در ترک سیگار کمک کرده است.
-
هر روز فعال باشید
ورزش عمل نیرومندی در برابر میل به مصرف سیگار است. زمانی که جسم شما فعال باشد، موادی شیمیایی را به بیرون میفرستد که به حس و حال شما کمک کرده و موجب تسکین فشار و استرس میگردد. پیاده روی یکی از آسان ترین ورزش ها برای اغلب افراد است. انتخاب فعالیت های متنوع باعث حفظ انگیزه ی شما میشود. زمانی را در طول روز به ورزش اختصاص دهید تا از نظر جسمی فعال بمانید به ویژه در نخستین ماه بعد از ترک سیگار .
-
تقویم خود را پر کنید
طی نخستین روزهای بعد از ترک این عادت، تقویم خود را با کارهایی پر کنید که دوست دارید یا نیاز به انجام آنها دارید. برای غذا خوردن با خانواده یا دوستان خود برنامه ریزی کنید و سعی کنید وسوسه سیگار کشیدن را از بین ببرید. هرچه بیشتر سرتان شلوغ باشد، بیشتر از اجبار سیگار کشیدن دور خواهید بود.
-
چیز دیگری را در دهان خود قرار دهید
بخشی از اجبار مصرف سیگار این است که دوست دارید چیزی در دهانتان باشد. زمانی که حس می کنید دوست دارید سیگار بکشید، به جای سیگار، از آدامس های بدون قند، شکلات های سخت یا خوراکی های سالم استفاده کنید. مطمئن باشید که همواره چیزی برای خوردن همراه خود دارید. اگر در مورد اضافه وزن نگران هستید، به گزینه هایی با کالری پایین فکر کنید.
-
مسیر زندگی خود را امن کنید
زمانی که به حمایت نیاز دارید از کسی بخواهید همراه شما باشد. بهترین گزینه برای این کار دوستی است که سیگار را ترک کرده است. اما هر کسی که به شما توجه دارد و از شما میخواهد سیگار را ترک کنید، میتواند در اوقات دشوار به شما کمک کند.
-
مصرف کافئین را محدود کنید
کافئین به برخی افراد کمک می کند سحرخیر بوده و زمانی که خسته هستند، هشیار باشند. اما ممکن است سایرین را عصبی، ناراحت و دچار استرس کند. شکستن و ترک اعتیاد به نیکوتین میتواند باعث افزایش این تأثیرات شود. اگر کافئین شما را متلاطم و مضطرب میکند، مصرف آن را متوقف کنید.
-
نسبت به خلق و خوی بد هوشیار باشید
احساسات منفی (فشار، عصبانیت و نا امیدی) دلیل رایج دیگری هستند که باعث بازگشت مجدد افراد به سمت مصرف سیگار میشوند. حالت های بد برای همه اتفاق میافتد و شما این شانس را دارید که در نخستین هفته های ترک سیگار، این احساسات را به اشتراک بگذارید. راه هایی برای مشغول تر کردن خود پیدا کنید. با دوستانتان همراه باشید و کارهای را انجام دهید که واقعاً دوست دارید.
-
از افراد یا فعالیتهای مسئله آفرین (!!) دوری کنید
اگرچه دوستان و اعضای خانواده باید نقش حمایتی داشته باشند، اما همیشه این مسئله صادق نیست. ممکن است تصمیم شما بر ترک سیگار برخی افراد را تهدید کند. حتی آنان ممکن است بهترین تلاش های شما را بی اهمیت جلوه دهند. اگر احساس میکنید که چنین افرادی در زندگی شما وجود دارد، از آنان دوری کنید. اگر این کار امکان پذیر نباشد، آنان را کنار خود بنشانید و دلایل اهمیت ترک خود را برای آنها توضیح دهید و از آنان بخواهید شما را حمایت کنند.
-
صبور باشید و از مسیر خود خارج نشوید
زمانی که دو هفته ی نخست ترک سیگار را سپری کردید، در مسیر زندگی عاری از اعتیاد به نیکوتین قرار میگیرید. خود را برای لغزش آماده کنید. به خاطر بسپارید: یک لغزش به معنای شکست شما نیست. اشتباهات خود را مرور کنید. سپس به راه هایی بیاندیشید که شما را از ارتکاب به همان اشتباهات باز میدارد.
به امید روزی که حتی یک عدد سیگار در دنیا تولید و مصرف نشود .